Historien bakom täcket

Bakom idén av Guldmanetäcket står en entreprenörs familj från Stockholm, som genom åren bedrivit häströrelse på elitnivå. Hästarnas välmående, både fysiskt och psykiskt, har alltid varit en stor passion för dem. Spikmattan utsågs till ”årets julklapp” år 2009 och ingen av dem blev förvånade. Själva idéen bakom Guldmanetäcket kommer ifrån Pia Jansson, mor i familjen. Pia hade själv använt spikmattan flitigt sedan ett år tillbaka och mådde märkbart bättre tack vare den.

Förutom att den ökar och förbättrar blodcirkulationen, blir kroppen betydligt rörligare och mer avslappnad. De positiva resultat som spikmattan märkbart visade, gjorde att intresset kring konstruktionen och funktionen växte. Tanken om att detta kanske även skulle göra deras hästar gott slog henne, och en utvärdering började. Våren 2009, det var då allting började på riktigt. Ett spiktäcke skulle fungera alldeles utmärkt på hästar och nu var det bara att utveckla produkten på bästa möjliga sätt. De tog kontakt med en designer för utformandet och inte förrän, tre år senare var den helt klar. Produktutvecklingen har tagit lång tid, vilket dem bara ser som positivt.

Allt för att få fram bästa möjliga resultat. Produkten började som en bakdel, se bild 1 och 2.

   

Formen ändrades med tiden då vi ganska snabbt upptäckte att bara ha en bakkdel på hästen gör att trycket kan bli fel och hästen reagerar på det som ett väldigt obehag. Så Guldmane växte till ett komplett spiktäcke som har ett jämnt tryck på hela hästen, och som täcker även hästens hals. Vi tog  även fram rörliga rosar vilket gör att när hästen rör på sej!  följer rosarna med allt för att hästen skall kunna ha ett stort välbehag med täcket på sej . Ett speciellt övertäcke i neopren (stretchtyg) designades i samma veva och detta tyg används bland annat inom sjukvården som bl.a. knäskydd. Spiktäcket tillsammans med övertäcket visade sig ge fantastiska resultat för hästarnas välmående. Tillsammans med ryttare, veterinärer och en equiterapeut, fortsatte utvecklingen av täcket. Därefter har mönsterskydd sökts och godkänts på samtliga produkter. Produkten är framtagen för att förbättra hästarnas välmående och hälsa, vilket har varit familjens drivkraft från början. Guldmanes spiktäcke, är det slutgiltiga resultatet som dem är oerhört stolta över.