Hur tar jag på täcket?

 

Information om användning av Guldmane-täcket.
Lägga på Guldmane-täcket:

 1. Ta ut täcket ur väskan. Låt täcket fortfarande vara vikt.
 2. Lägg det ihopvikta täcket på hästen. Börja längst fram på manken och låt hästen få en chans att känna av täcket.
 3. Vik sedan ut täcket mot halsen och därefter mot bakdelen på hästen. Var noggrann med att täcket ligger rakt på hästens rygg. Därefter spänns undertäcket vid bogen.Vid behov kan täcket dras försiktigt bakåt. Måste täcket flyttas framåt eller åt sidorna så bör täcket lyftas.
 4. Börja med att spänna neopren-täcket i bogen och sedan spännena under magen på hästen. Dem spänns på samma sätt som kryssjordar på ett vanligt täcke. Sist spänns resåren runt hästens bakdel. Spännena under hästens mage och bakdel kan justeras successivt efter hur hästen reagerar för mera effekt.

Ta av Guldmane-täcket:

 1. Börja med att ta bort spännena bakifrån och framåt.
 2. När täcket nu ligger löst på hästen vik över bakdelen av täcket till ca hälften. Därefter viker man över framdelen av täcket över den redan vikta delen.
 3. Lyft av täcket från hästen så det blir vikt på längden, lägg därefter ner täcket i tillhörande väska. OBS: För att det skall vara enkelt att lägga på Guldmane-täcket är det viktigt att det tas av i denna ordning.

 

Reaktioner:

När täcket är på plats så kan hästen reagera olika:

 • Hästen kan bli lite undrande.
 • Hästen kan börja trampa och slå med huvudet upp och ner (effekten av täcket börjar kännas).
 • Om hästen är mycket orolig bör hästen inte vara fastspänd.
 • Det räcker med att man har den i grimskaftet om så är fallet.

 

Användning:
Beroende på hästen känslighet och vana av täcket så rekommenderas användandet till mellan 5-20 min i början för att där efter successivt öka till mellan 20-40 min. För ytterligare effekt av täcket, spänn resårjordarna under mage och bog.

 

Halsdel

 1. Ta fram Guldmane-halsen med spetsdelen framåt.
 2. Lägg den sedan över hästens hals med spetsdelen mot/mellan hästens öron.
 3. Plocka ut manen genom dom öppna fållorna.
 4. Dra resårbanden uppåt runt hästens hals för att sedan spänna spännena.
 5. Du kan själv korrigera trycket genom att justera på spännena.
 6. Spetsdelen som ligger mellan hästens öron har smala spännen som man skall spänna i den nedersta ringen i hästens grimma och som kan korrigeras med kardborrebanden.

 

Tvättråd för täcket och halsdelen:

För att uppnå bästa möjliga resultat vid rengöringen av ditt täcke rekommenderar vi att du använder Guldmanes egna rengöringsmedel samt desinfektionsmedel. Dessa är nämligen speciellt framtagna för Guldmane-täcket.
Vid användning av Guldmanes desinfektionsmedel: Borsta av spikdiskarna. Spraya sedan på desinfektionsmedlet och låt det lufttorka.

Vid tvätt av neoprendelen (övertäcket): Knäpp bort neoprendelen från spikdelen och tvätta i 40 grader med lätt centrifugering. Låt sedan täcket hängtorka, det bör nämligen inte torktumlas.
Vid tvätt av spikdelen (undertäcket): Ta ur skumgummit och handtvätta därefter täcket och spikdiskarna, lämpligast med Guldmanes desinfektionsmedel. Använd ljummet vatten och en mjuk borste. Spola därefter av täcket. Undvik tvättmaskin, torktumlare, hårda material och kemikaler då spikdiskarna lätt kan skadas.